Somebody is checking his google analytics

Welkom WordPress 5.0, welkom Gutenberg editor

Vragen? Neem contact met ons op!

Maar, wat is de Gutenberg editor nou eigenlijk?

Met de release van WordPress 5.0 kwam ook de grootste verandering ooit in WordPress: De nieuwe Gutenberg editor. Het is de nieuwe, dynamische manier om content aan een pagina of post toe te voegen en te beheren.

Gutenberg is flexibel:

Gutenberg maakt gebruik van flexibele contentblokken: Vroeger had je bijvoorbeeld een veld “title”, de editor om text toe te voegen en waar nodig andere velden om je content te beheren. Deze velden hadden altijd een vaste structuur en je had zelf weinig tot geen mogelijkheden deze velden per post of pagina te beïnvloeden.  Nu zijn er flexibele blokken zoals “Paragraph”, “Afbeelding” of “Heading”. Ieder blok is herbruikbaar en de positie is flexibel. Heb je twee afbeeldingen nodig, kun je twee keer van het blok “Afbeelding” gebruik maken. Wil je tussen de afbeeldingen nog een tekst hebben, dan kun je hier een blok “paragraph” plaatsen. Er zijn geen door de programmeur vastgelegde velden meer nodig. Op die manier krijg je een stukje flexibiliteit in je WordPress website dat je daarvoor niet had. Jij bepaalt welk type content op welke plek komt te staan.

Gutenberg blokken hebben instellingen

Ieder blok kan aan je wensen aangepast worden. Stel je gebruikt het blok “paragraph” om een stukje tekst te schrijven. Vervolgens wil je graag sommige stukken vet gedrukt hebben, de grootte van de tekst veranderen of de achtergrond een andere kleur geven. Voor deze instellingen biedt Gutenberg twee mogelijkheden:

1. De Toolbar:

De toolbar vind je boven het blok zelf en geeft je controle over de inhoud van het blok. Bij een paragraph heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid de tekst rechts of links uit te lijnen of om de tekst vetter te maken. Ook zijn hier de globale instellingen voor het blok te vinden: Links kun je het bloktype veranderen en rechts kun je de positionering van het blok bepalen of het blok verwijderen.

2. De Sidebar:

Heb je een blok gekozen, dan verschijnt aan de rechter kant de sidecar van het blok. hier kunnen gedetailleerdere en functionele instellingen gedaan worden. Voor het paragraph blok kun je hier bijvoorbeeld de letter grootte bepalen of de achtergrond veranderen. Als geen blok geselecteerd is vind je hier de globale pagina instellingen.

Gutenberg is een What You See Is What You Get(wysiwyg) Editor

Gutenberg geeft je tijdens het maken van de content een indruk hoe je pagina er ongeveer uit komt te zien. Dit is mogelijk omdat ieder blok ook de opmaak van de website in de WordPress backend kan bevatten.

Voordat Gutenberg bestond, bestond er bijvoorbeeld alleen maar een image upload button om een foto toe te voegen. Waar deze dan uiteindelijk op de pagina terecht kwam of hoe groot deze getoond werd was niet duidelijk.

Er bestaan een groot aantal geïnstalleerde blokken. Dit is aan de ene kant handig omdat er veel functionaliteit standaard ter beschikking gesteld wordt. Aan de andere kant kan dit de gebruiker afschrikken: Als je in 90% van de gevallen maar een paar afbeeldingen en een tekst nodig hebt, lijken alle andere blokken snel overbodig te zijn. Hier heeft de webontwikkelaar de mogelijkheid om blokken die niet gebruikt worden, te verbergen. Aan de andere kant kan de ontwikkelaar ook zelf blokken programmeren die perfect op de wensen van de klant aansluiten.

Mijn persoonlijke mening

Ik denk dat dit een goede stap in de juiste richting is. Aan de ene kant heeft de klant veel meer controle over de content en kan al tijdens het werken het eindresultaat zien en waar nodig aanpassen. Dit geeft zekerheid die vele klanten bij het maken van content toch nog vaak missen. Aan de andere kant kan de web ontwikkelaar nu modulair programmeren. Iedere blok heeft zijn eigen code en stylesheet, onafhankelijk van op welke pagina of posttype het geplaatst wordt. Ook zit er eindelijk javascript (REACT Framework) in de WordPress Core. Dit geeft vooral in de backend meer mogelijkheden om content direct zonder pagerefresh te manipuleren.

Zijn er ook nadelen?

Ja. zoals overal geldt ook hier: ieder voordeel heeft zijn nadeel. 

De flexibiliteit:

Ik vraag me wel af of deze flexibiliteit voor iedere klant geschikt is. Vroeger had de klant alleen maar de voor hem geprogrammeerde velden ter beschikking. er was geen keuze en dat is in vele gevallen ook prima. De velden waren altijd al op de pagina geplaatst en de klant hoefde deze alleen maar in te vullen. Dit had weinig impact op de klant.

Nu zijn meer stappen nodig: De klant moet eerst het juiste blok uit een grote pool van blokken kiezen. Vervolgens moet de klant het gekozen blok vullen en heeft ook nog twee plekken waar hij de instellingen van het blok kan aanpassen. Is dit gedaan, moet hij ook nog de volgorde van de blokken bepalen. Op dit moment bestaat er nog geen templating systeem. Hierdoor zou het tenminste mogelijk kunnen zijn, bepaalde blokken als basis voor een nieuwe pagina of post te laden zodat de klant dit niet meer hoeft te doen. Er is ook nog geen mogelijkheid om verschillende instellingen, die voor de klant niet belangrijk zijn binnen een blok, te verbergen.

Content verkrijgen vanuit andere locaties:

Vroeger had iedere pagina een eigen structuur met vast gedefinieerde velden zoals Title, Image, Content. Dit is nu niet meer het geval. Het is dus niet mogelijk om deze content makkelijk op  te vragen om bijvoorbeeld een overzichtspagina ter beschikking te stellen. 

Standaard blokken voor mijn manier van werken die bij mijn klanten aansluiten

Ook al zijn er standaard een heleboel blokken, voor klanten mis ik alsnog een aantal standaard blokken die ik zeker zelf ga ontwikkelen. Ik zie bijvoorbeeld dat er een  blok “latest posts” bestaat. Maar wat als ik een posttype “Services” of “Producten” heb? Hoe gaat mijn klant deze selecties op een overzichtspagina zetten?

Tot slot mis ik de mogelijkheid om meerdere blokken met elkaar te combineren wat vaak nodig is (stel je hebt verschillende achtergrondkleuren op een pagina, hoe bepaalt de klant welke blokken gezamenlijk welk achtergrondkleur krijgen?).

Conclusie

Door het gebruik van Javascript ontstaan nieuwe mogelijkheden. Ik denk hier bijvoorbeeld aan een image bewerkingstool zoals Instagram die heeft. Hiermee kan de klant zelf tot een bepaald niveau afbeeldingen in WordPress bewerken, zonder een programma zoals Photoshop te hoeven openen.

Al met al is de Gutenberg editor een mooie verandering en zeker ook een verbetering voor nieuwe klanten.  Klanten, die tot nu toe de “oude” WordPress omgeving gewend zijn zullen zeker schrikken van de nieuwe manier. Maar ook dit is te beheersen door duidelijke communicatie en een beknopte workshop “Wordpress 5.0 Gutenberg”.

Dear Awwwesome,

Mijn naam is

en ik werk voor het bedrijf

Ik zou graag in contact met Awwwesome willen komen voor het volgende project

je kunt mij benaderen via 

of via

x

Become Awwwesome!

Wij houden van nieuwe Uitdagingen! Uw hoeft alleen maar je naam en je e-mail adres achter te laten en wij nemen zo snel mogelijk (binnen 24 uur) contact met u op.

x

Become Awwwesome!

Wij houden van nieuwe uitdagingen! Wilt uw regelmatig gebruik maken van onze hoogwaardige oplossingen? Wij hebben alleen uw naam en e-mail adres nodig! Wij nemen zo snel mogelijk (binnen 24 uur) contact met u op.

x

Vragen mag altijd!

En geen vraag blijft onbeantwoord. Stel je vraag en wij gaan zo snel mogelijk (binnen 24 uur) reageren: